Historien bag hypnose

Hvad er hypnose egentlig for en størrelse? For selvom fænomenet har floreret verden over i mange år, så er det sjældent, at man løber ind i en fortælling om, hvordan det hele startede. Hypnose har intet nyt på sig, ud over den altid udviklende forskning på området. Traditionen kan nemlig dateres tilbage til ca. 1550 f.kr., og dateringen stammer fra en egyptisk papyrusrulle, der beskriver hypnotiske fænomener. Andre hævder, at hypnosen har fundet sted før dette årti, så vi kan i hvert fald konkludere, at traditionen har rødder langt tilbage i fortiden. 

Anton Mesmer baner vejen

Den tyske læge Anton Mesmer mente, at mennesker og univers var forbundet med en magnetisk kraft, som han omtalte som animalsk magnetisme. Man mente, at sygdomme opstod som et resultat af en ubalance i netop den animalske magnetisme. Dermed anvendte Mesmer hypnose i forsøget på at genoprette balance, men senere erkendte han dog, at det var troen på en mystisk kraft, der fremkaldte effekten, og ikke en reelt eksisterende en af slagsen. 

En teori om hypnose

Milton Erickson var manden, der endelig gav hypnoseterapien en teori efter mange års gøren inden for faget, men hvor der ikke har været nogen konkret definition af metoden. Hans teori fremsatte, at hypnose er en tilstand med en speciel bevidsthed og modtagelighed over for ideer. Med en speciel villighed til at undersøge idéer for deres iboende værdi, og at hypnose er en tilstand af yderst intens fokuseret opmærksomhed. Denne teori har dannet grundlag for den efterfølgende forskning på området. Omkring år 2000 bliver hypnose til det dagligdagsfænomen, som vi kender i Danmark i dag. Her bliver det en almindelig behandlingsform for at nedbryde dårlige vaner og tankemønstre, og mange oplever hurtige og effektive resultater. 

Virker hypnose?

Når man bliver hypnotiseret, så vil ens bevidsthed blive sat på prøve. Ud fra instrukser på det adfærdsmæssige plan vil kroppens sind give lov til at skabe ændringer i de ellers faste mønstre, som vi ubevidst agerer ud fra i hverdagen. Langt de fleste oplever en positiv virkning, men ligesom med alle andre behandlingsformer, så handler det om det enkelte individ, der benytter metoden. Også ens egen overbevisning og dets virkning kan have en indflydelse på resultatet.

Fredholm Hypnose

Prinsessegade 9

1442 København K

24 24 28 12

admin