Tænder er lavet af flere lag. Det inderste lag ved navn pulpa, det næste lag ved navn dentin, det næste lag igen ved navn cement og det yderste lag ved navn emaljen er tilsammen meget stærk. I forbindelse med tandproblemer eller direkte skader mod tanden er det dog alligevel muligt at knække noget af tanden. Det er en rigtig ærgerlig situation, da tænder ikke kan vokse sammen, som det er tilfældet med knogler. I gamle dage var der ikke det store at gøre, og derfor gik mange personer rundt med knækkede tænder. I dag er det dog heldigvis ikke nødvendigt længere, da du gennem plast og porcelæn kan rekonstruere din knækkede tand. Der er derfor håb forude, hvis du pludselig knækker noget af din tand. Læs med her om, hvordan du skal forholde dig, hvis du pludselig knækker noget af din tand:
- Mærk efter – gør det ondt? Så kontakt tandlægen med det samme
Din tunge kan lynhurtigt mærke, hvis du har knækket noget af din tand. Selv en lille bitte mistet flig er nok til, at din følsomme tunge kan mærke forandringer. Hvis du pludselig kan mærke, at en flig er faldet, så er du billigt sluppet. Små dele af tanden kan falde af, hvis du eksempelvis har stødt en flaske op mod tanden. Nogle gange gør det ikke ondt på tanden, hvorfor du først opdager, at din tand er knækket, når din tunge opdager det. I andre tilfælde kan din tand have fået et ordentligt slag – eksempelvis hvis du falder og slår tænderne ned i jorden. Her vil din tunge naturligvis også kunne mærke, at noget er faldet af, men du vil også kunne mærke slaget på tanden. I denne situation er der risiko for, at tandens nerve dør, og din tand herefter bliver blå. Det er derfor vigtigt, at du kontakter din tandlæge med det samme, hvis du slår tanden voldsomt. Hvis der i stedet blot er tale om en mindre flig, så kan du blot bestille en tid til tandlæge og få set på det, når det passer.
- Tag til tandlæge og få vurderet tandsituationen
Hos tandlægen vil det blive vurderet, hvordan tanden bedst repareres. Med plast eller porcelæn kan din dygtige tandlæge fra Stenløse genskabe din tand i samme form og farve som før. Så bliver den reparerede tand identisk med din gamle tand.
- Pas ekstra godt på den reparerede tand
Plast og porcelæn er desværre ikke lige så stærkt, som tandens oprindelige materiale. Det er derfor vigtigt at være skånsom med den reparerede tand – eksempelvis hvis det er fortanden, som er blevet repareret, så skal du ikke bide for hårdt ned i noget med den fortand, da plastikken eller porcelænet så kan falde af. Plast og porcelæn kan dog heldigvis holde i mange år, og hvis plasten eller porcelænet falder af, så kan det heldigvis laves igen.
Smilklinikken
Jyllingecentret 41
4040 Jyllinge
46730330